eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

RT: Svetska ekonomija u opasnosti od geopolitičke fragmentacije - MMF

RT: Svetska ekonomija u opasnosti od geopolitičke fragmentacije - MMF
30.07.2022. god.
Sankcije Rusiji mogle bi da podele globalnu ekonomiju na geopolitičke blokove, predviđaju stručnjaci

Ruska vojna operacija u Ukrajini i sankcije Zapada Moskvi mogle bi da gurnu globalnu ekonomiju u geopolitičku fragmentaciju, upozorio je MMF u 
objavljenom izveštaju.

„Ozbiljan rizik za srednjoročne izglede je da će rat u Ukrajini doprineti fragmentaciji svetske ekonomije na geopolitičke blokove sa različitim tehnološkim standardima, prekograničnim sistemima plaćanja i rezervnim valutama“, navodi se u izveštaju.

Prema MMF-u, takva podela bi sprečila globalnu zajednicu da se zajednički bavi globalnim problemima.

„Fragmentacija takođe može da umanji efikasnost multilateralne saradnje u rešavanju klimatskih promena, uz dalji rizik da bi trenutna kriza hrane postala norma“, upozoravaju autori izveštaja.

U izveštaju se navodi da su tradicionalni ekonomski i finansijski rizici pogoršani sukobom u Ukrajini i njegovim posledicama. Takvi rizici trenutno uključuju efekat strože monetarne politike, usporavanje privrednog rasta u Kini i rast cena energenata.

Međutim, prema izveštaju, u ovom trenutku postoje „ograničeni dokazi o rešoringu“ ili deglobalizaciji trgovine, i sveukupno, globalna trgovina je „bila otpornija nego što se očekivalo od početka pandemije koronavirusa“, što se može uzeti kao pozitivan znak.

Ipak, MMF predviđa da će sve strože sankcije Rusiji na kraju dovesti do pada ruskog izvoza nafte na globalno tržište i „pada na nulu“ izvoza ruskog gasa u Evropu, što bi zauzvrat učinilo da „inflatorna očekivanja budu povišena izraženije” širom sveta i pooštravanja finansijskih uslova dok vlade pokušavaju da se izbore sa rastućim cenama.

„U ovom scenariju, šok bi imao širok udar, pošto bi veće globalne cene roba i pooštreni monetarni i finansijski uslovi uticali na skoro sve zemlje, iako u različitoj meri. Evropa bi bila posebno pogođena u ovom scenariju, sa skoro nultim rastom 2023. godine“, navodi MMF.

Ipak, prema analitičarima, „kroćenje inflacije treba da bude prvi prioritet za kreatore politike“ uprkos troškovima strože monetarne politike, jer će „odlaganje samo povećati troškove“.

Izvor:
 
RT


Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.

Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti



  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Getty Images / dem10 / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Savetnici bivšeg američkog predsednika razmatraju kazne za nacije koje žele da trguju nacionalnim valutama, preneo je list


Moskva će preduzeti mere koje služe njenim interesima, izjavio je Dmitrij Peskov

Moskva koristi multilateralne formate van kontrole SAD da bi zaobišla ograničenja, izjavio je ministar spoljnih poslova


Visoki diplomata je izjavio da će EU možda morati da postane „kreativnija“ u pronalaženju novca za Kijev

Nemački kancelar je pojasnio da će profit dobijen od sredstava Moskve u EU biti upotrebljen za naoružavanje Kijeva


Ursula fon der Lajen je prethodno deblokirala preko 10 milijardi evra kako bi obezbedila podršku Budimpešte za pomoć Ukrajini


Ostale novosti iz rubrike »